Preskoči na glavni sadržaj

Az by Jasna Horvat, (ogled i preporuka knjige/ book review and recommendation )
Reminiscent of Sailing to Sarantium, this novel is (among other places) set in 9th century Constantinople (today better known as Istanbul). Az falls into category of historical fiction. In my personal view, the main characters of this novel are not (as implied in the description) Cyril and Method , but rather Byzantine queen Theodora. Her characterization was handled brilliantly. She is a very present character in this book. Moreover, she is the one who sets things into motion. Naturally, one doesn't expect the holy brothers to be as involved in political affairs as a queen, but still it could be maintained that their portrayal lacked warmth. At times, they were left handing neither here nor there, neither saints, neither humans- if you know what I mean. Their historical importance as legendary Greek monks who gave Slavs their literacy was well elaborated on and explained in this novel, but I was left wanting more. Theodora, on the other hand, was most convincing and she reminded me a lof of the protagonist of The White Queen, particularly when it came to her obsession with magic. The novel as whole was a very interesting read. Many of its passages were quite poetical. In addition, I appreciated those bits of mysticism that got woven into the story. It is almost as if there is a spiritual challenge in the novel itself. It makes one question things and it makes one want to learn more. Nevertheless, I must stress that I didn't like the portrayal of saint Cyril and Method. The legendary brothers deserved to be described with more precision and care. Known primarily as creators of Slavic alphabets (and revered as Slavic apostles), these brothers had very interesting (and somewhat tragic) lives. I feel like there was more that could have been said about them- but maybe that's just me. Apart from that, it is a fine piece of historical fiction, one that isn't completely routed in facts, but is well informed and imaginative enough. As someone with an interest in Byzantine's history, I really enjoyed it. Az je prvo slovo glagoljice, a u ovome romanu pomalo se pretvara i u izazov. Az= Ja. Tko sam ja?
Što je smisao života? Čini se da je u samoj glagoljici dan svojevrsni odgovor na to pitanje, odgovor u samoj abecedi, odgovor koji glasi ABVGDEŽ3- ja kršćanin koji slova znam govorim da je dobro časno živjeti na zemlji. Glagoljica je uvijek zanimljiva tema, zar ne? Predgovor knjige kaže da je ova knjiga namijenjena odmornima (što to god značilo), a i onima koji su dovoljno uporni. Pitam se na što se to odnosi- na one koji su dovoljno uporni tražiti značenja? Možda sve ovo zvuči pomalo pretenciozno, ali zapravo je ova knjiga jako čitka. Red legendi, red pripovijedanja, red podataka o glagoljici, a sve je dosta dobro spojeno. Roman je dovoljno zanimljiv u svojim zagonetnim i mističnim dijelovima da nas natjera na neka duhovna promišljanja. U tom pogledu mi se vrlo svidio. No, ne bi rekla da je ovo knjiga o Konstantinu Ćirilu. Kao lik, on je meni u ovome romanu sasvim nejasan. Izgubio se u misticizmu? Zapravo i ne. Nisu mi smetali mistični elementi, niti njegov prikaz kao asteškoga čovjeka posve zadubljenoga u svoje naučavanje i stvaranje. Zapravo je riječ da kao lik nije dobro razvijen. Nejasno je što osjeća, kako i zašto stvara, barem se meni tako učinilo. Kao da je ostavljen po strani. Pojavljuju se neke natuknice, daju se neka objašnjena, ali sve je to meni pomalo neuvjerljivo. Jednako tako, njegov brat Metod je prikazan kao slabašan čovjek koji sumnja u svoga mlađega brata. Teško mi ga je povezati sa povijesnim Metodom koji je preživio progone i zarobljavanja, koji se tolike godine hrabro borio za sve ono što su on i Konstantin Ćiril zajedno postigli. 

Shvaćam da nije lako pisati o nekome koga se smatra svetim. Shvaćam. Vidim da je spisateljica pokušala učiniti braću više ljudskim likovima, ali čini mi se da joj nije to uspjelo. Kada ih opisuje kao ljudi, čine se odviše slabi, kada ih opisuje kao svece, čine se previše daleki. Zar ljudsko uvijek mora biti slaba? Zar nije ljudski i osmijeh i prijateljstvo? 

Kada se radi o braći, očekivala sam ne samo više topline u njihovom prikazu, već i više spominjanja njihova rada (pa i intelektualnih sposobnosti po kojima su među ostalim bili poznati). Zapravo to i ne bi bilo tako teško za uvrstiti u tkivo romana, pogotovo jer postoje povijesni zapisi o njihovim legendarnim debatama, ali nekako u ovom romanu ti dijelovi nisu došli do izražaja. Spominju se te Konstantinove debate, ali nisu mi se učinile toliko dojmljivima koliko sam držala da su trebale biti. Slovo Iskona mi je bilo jedno deset puta zanimljivije po tome pitanju, a radi se o stručnoj knjizi. Ukoliko vam zanima ova tema, svakako preporučujem Slovo Iskona. U toj knjizi su mi se braća učinila puno bliža nego u ovoj knjizi.
Isto se ne može reći za caricu Teodoru koju Konstantin smatra majkom, jer ona je zapravo (opet po mome mišljenju) središnji lik romana. Njeno čaranje, ali i ponašanje, podsjetilo me veoma na junakinju knjige Bijela kraljica, ali s tom razlikom da mi je lakše bilo suživjeti se sa njenim likom. Njen odnos prema jednoj od njenih kćeri mi se učinio veoma ljudskim, a i njena prisjećanja na mrtvoga muža su bila vrlo dirljiva. Ona, Azijatkinja, odabrana za ženu caru, a da se i nije tomu nadala i da nikad nije bila sasvim sigurna zašto ju je car odabrao- iz ljubavi, ili su druge kandidatkinje bile suviše opasne? Carica je žena u pravom smislu riječi, pametna, ali i emotivna, intuitivna, ali i tvrdoglava, puna suprotnosti, ali i ispunjena ljubavlju.

Teodora ovoga romana je tragični lik, razapeta između ljubavi prema izopačenom sinu (prestonasljedniku) i kćerkama (koje je taj isti sin osudio na samostan). Teodora, velika carica, duhovnu utjehu pronalazi u Konstantinu koji se obrazovao sa njenim sinom (to je prema povijesnim podacima točno) i u kojem vidi sve ono što njen sin nije i ne može biti, u Konstantinu ona vidi- vrlinu, pamet i duhovnost. Zapravo njen odnos prema Konstantinu ga donekle oživljava kao lika i sprječava da ostane sasvim dalek. 
Kao djelo povijesne fikcije, ova je knjiga po meni uspjeh. Zgodna je mješavina povijesnih istraživanja i povijesne fikcije, a čini mi se da mi mogla biti odlično sredstvo da se ljudima približi ovo dinamično povijesno razdoblje. Moja druga zamjerka, uz samu karakterizaciju Konstantina Ćirila i Metoda, je i dio romana koji opisuje njihov posjet Hrvatskom. Naime, ti opisi Hrvatske koja samo čeka svoje pismo su mi se učinili malo pretjeranima, a na koncu i nekako umjetnima. Sa druge strane, autorica je dobro iskoristila tu epizodu da bi uključila neke nove legende o postanku samoga pisma. No, kad smo kod putovanja braća, njihovo putovanje Kazarima mi je također činilo pomalo umjetnim. Jednako tako, Konstantinova epizoda zaljubljenosti u Kaganicu mi se činila prekopiranom iz Osmana ( Osman sjećate se Sokolice?) i posve neuvjerljivom. Sveukupno, roman mi se veoma svidio, unatoč nekim manjim zamjerkama. Radi se o vrlo originalnom i dobro smišljenom djelu. Možda nije naodmet ni spomenuti da mi se samo izdanje djela svidjelo i da bi ga baš bilo dobro imati u svojoj osobnoj biblioteci (ako tražite knjigu koja je uz to što je sadržajna i lijepa). Kao što sam rekla, ova je knjiga uspjela dosta toga uključiti unutar sebe. Dašak misticizma nije bio naodmet, a sviđa mi se kako je ostavio neke stvari na volju mašte. Doista, teško je biti posve određen i siguran kada je riječ o postanku slavenskih pisama. Bolje je ostaviti u svemu tome malo čarolije, jer tko zna, možda je tu i bila neka čarolija na djelu. Jeste li ikada pokušali pisati glagoljicom? Probajte.

(my other)  INSTAGRAM
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

The Lagoon, a short story by Joseph Conrad (book review and recommendation)

Published in 1987, this story is one of the shortest works by Joseph Conrad. Like many of Conrad's other works, The Lagoon is a framed narrative. Before I continue this review, and explain what the book is about, there is something I need to comment on. Most publishers and sites I've come across describe Lagoon as a story about a white man called Tuan, but I personally can't agree with that description. 
This short story doesopen up with a white man, but the story is really, for most part, about the man's Malaysian friend Arsat. Perhaps the most accurate thing to say is that the story is about both of them.  Another thing worth noting is that we never do learn the name of the white man. Tuan is just a word that means 'sir' in the native language of the inhabitans. When other characters address the narrator as Tuan, they are calling him 'mister' or 'sir'.
The opening lines of The Lagoon are quite descriptive, not only setting the tone but introduc…

All the King's Men,a novel by Robert Penn Warren ( Book Review and Recommendation)

THE DARING INTRODUCTION THAT REVEALS A BRILLIANT WRITING TALENT
All the King’s Men opens sharply, throwing the reader into the midst of things. Jack Burden, a young ex-reporter/ writer, a guy who walked out on his PhD, finds himself in the service of Willie, a raising political force. Willie, whose background doesn’t promise a successful politician, but who is ready to fight against the odds. Jack is there by Willie’s side, not because of the money, not because of the power, not because of anything like that. Why is Jack there? Jack isn’t sure himself. It is a complex question, one that keeps popping through the novel, one that gets answered many times and yet remains open to interpretations. Willie, who is commonly called the boss, says that it is because it is in Jack’s nature? Is it so? But what kind of nature are we talking about?
THE NARRATOR OF THE STORY IS OFTEN THE FORCE BEHIND THE EVENTS
Jack Burden is, true to his surname, a burdened man. Burdened with both his and his future p…

BOOK REVIEW: THE TIME OF INDIFFERENCE, A NOVEL BY ALBERTO MORAVIA

Finally the time has come for me to sit down and prepare a review of one of Moravia's book. The Time of Indifference is a beautiful and complex novel. I read and reviewed this book last year, but for some reason I forgot to review it here as well. My review will be very similar to the one I have already shared on goodreads, I'm just going to add up a bit of commentary. Reflecting on this book gives me great joY, because it is truly a fascinating novel. I'm a big fan of this Italian writer. Moravia was,  in my opinion, an excellent novelist, one of the best. His portrayal of characters is always very human but at the same time very detailed and precise. In many ways, Moravia reminds me of great Russian novelists. Psychological realism is definitely one of my favourite genres. Anyhow,  I listened to an audio version of Gli Indifferenti, so I don't have photographs of this book. I do have photographs I took of another Moravia's book, so I decided to use those ones fo…